مون ریور ( Moonriver ) شبکهای هم راستا با مون بیم ( Moonbeam ) است و رنگ و لعابی تازه به شبکه کاناری (اکوسیستمی که ارزهای کوزاما و پولکادات از آن بهره می برند) بخشیده است. کدهای جدید اول برای مون ریور استفاده می شوند و در آنجا می توانند تحت شرایط اکونومیک واقعی، آزمایش و تایید شوند. وقتی که کدها تایید شد سپس برای مون بیم و پولکادات استفاده میشوند.
تجربیات اولیه
شما با مون ریور آخرین نسخه مون بیم را به صورت زنده و در شبکه کاناری تجربه می کنید که به شبکه اصلی کوزاما ( Kusama ) نیز متصل هست.
جامعه محور بودن
اعضای جامعه مون ریور اکثریت توکنهای شبکه یعنی MOVR را از آن خود دارند که به آنها کنترل قابل توجهی در جهتگیریهای شبکه می دهد.
شبکه مستقل
در حالی که کدهای مون بیم اول روی مون ریور اجرا می شود، اما این شبکه به صورت پاراچین (زنجیره موازی) با کوزاما به کار خود ادامه میدهد و پروژه ها و کاربردهای مخصوص به خود را دارد.
اجرا و دسترسی سریع تر
مون ریور ( Moonriver ) به کدهایی که برای اجرا در شبکه کوزاما استفاده میشود، دسترسی اولیه دارد.
این پاراچین در ژوئن ۲۰۲۱ بر روی شبکه کوزاما آغاز به کار کرده و تا اواخر امسال هم بر روی شبکه پولکادات کارش را شروع میکند.
این یعنی اینکه توسعه دهندگان برای ساختن، امتحان کردن، اجرا و دیگر جوانب مانند DAPP (اپلیکیشن های غیر متمرکز) دسترسی های اولیه دارند.
بنیاد مون بیم، شبکه مون ریور را ساختند تا محیطی بلاکچینی و سازگار با اتریوم در شبکه کوزاما باشد. مون ریور به قصد زنجیره موازی(پاراچین) با کوزاما فعالیت میکند و به پروژههای رمزنگاری شده کمک میکند تا دسترسی شان را به کاربران و بازارهای جدید، با رویکرد چند زنجیرهای گسترش دهند.
پاراچین ها در شبکه کوزاما به بلاکچین های سفارشی گفته میشوند که به قلب و بلاکچین اصلی شبکه کوزاما متصل باشند. به این زنجیره های موازی، زنجیره کمکی یا تقویتی نیز میگویند. آنها مسئولیت امنیت مشترک و سازوکار توافقات عمومی و تراکنش های کوزاما را بر عهده دارند. پاراچین ها با یکپارچه شدن با شبکه اصلی می توانند از قابلیتهای پایهای آن بهرهمند شوند.
تیم مون بیم به این دلیل مون ریور را روی شبکه کوزاما راه اندازی کرد که پلتفرمی برای قراردادهای هوشمند سازگار با اتریوم، برای جامعه کاربری خود فراهم کند. خود مون بیم نیز با پلتفرمی مشابه برای پولکادات در اواخر سال ۲۰۲۱ راه اندازی خواهد شد.
مون ریور قرار است به عنوان شبکه کاناری برای مون بین، در زنجیره پولکادات عمل کند. این یعنی کدهای جدید اول به مون ریور منتقل می شوند تا قبل از ارسال برای مون بیم، تحت شرایط اکونومیک واقعی آزمایش و تایید شوند.
رمز ارز داخلی مون ریور یعنی MOVR، نقش کلیدی در نگهداری و عملکرد شبکه خواهد داشت. انتظار میرود که از این ارز برای پرداخت هزینه تراکنشها، حمایت از اجرای قرارداد های هوشمند، اشتیاق و انگیزه ای برای تولید بلوک های شبکه و سازوکار درون شبکه ای برای رای گیری ها و جهتگیریهای شبکه مورد استفاده قرار بگیرد.
احتمالاً این ارز به اعضای جامعه اش از طریق اِیر دراپ (AIR DROP) اهدا می شود. البته فقط به آنهایی که با رمز ارز کوزاما یعنی KMS، به اجرایی شدن مون ریور رای میدهند. به این فرآیند رای گیری پاراچین می گویند.
راهی هموار و آسان برای رسیدن به کوزاما
شما میتوانید به راحتی و سریعاً DAPP های جدید یا از قبل اجرا شده خود را که با زبان برنامه نویسی سالیدیتی (SOLIDITY) که زبان برنامه نویسی اتریوم باشند را بر روی مون ریور اجرا کنید. همچنین با این کار به وسیله تغییرات ناچیز و در برخی مواقع حتی بدون نیاز به تغییر، دسترسی راحتی به شبکه کوزاما پیدا می کنید.
میتوانید قراردادهای هوشمند خود با زبان سالیدیتی را با ابزارهایی مانند ریمیکس، هارد هَت، وافل، ترافل یا ETHER.JS و WEB3.JS بازنشانی و اجرا کنید.
با این روش آسان به اکوسیستم کوزاما که به سرعت در حال رشد و جذب کاربر است، دسترسی پیدا میکنید. با استفاده از پل هایی که بین این دو شبکه به مرور زمان ایجاد می شوند، می توانید تغییرات را روی پروژه های در حال اجرا نیز انجام دهید.
توکن ها نیز بین مون ریور ( Moonriver ) و دیگر پاراچین ها به وسیله همین پل ها جابجا می شوند. در حال حاضر توسعه چندین پل در دست اجراست.
همانند مون بیم، مون ریور هم محیطی تماماً شبیه اتریوم دارد و با ابزارهای استاندارد، DAPPها و پروتکل های آن همخوانی دارد.
با استفاده از پروتوکل WEB3 ، حساب های کاربری، عضویت ها، ثبت فعالیت ها و دیگر خصوصیات اتریوم، تغییرات برای انتقال به شبکه مون ریور در قراردادهای هوشمند سالیدیتی به حداقل می رسد.
اینگونه پروژههای اتریوم و DAPP آن میتواند با ابزارهایی که نام بردیم، به آسانی بر روی شبکه های مون بین و مون ریور منتقل و بازنشانی شوند. در ادامه به ویژگی های تطبیق پذیری می پردازیم که فراتر از موارد پایه ای در ماشین مجازی اتریوم (EVM) است:
حساب ها، آدرس ها و امضاهای یکپارچه
شما می توانید از حساب های اتریوم مانند ۱۶۰H و امضاهای ECDSA برای تعامل با مون ریور استفاده کنید.
استفاده از فرانت اِند موجود برای ابزارها و DAPP ها
امکان اتصال ابزارهای محبوبی مانند متامَسک، هارد هَت، وافل، ریمیکس و ترافل و همچنین سِت تکاملی از پروتکل وب۳ برای مون ریور وجود دارد. همچنین میتوان از کتابخانههای شناخته شده جاوا اسکریپت مانند ETHER.JS و WEB3.JS نیز استفاده کرد.
بازنشانی با کمترین نیاز به تغییرات
اگر از قبل قراردادهای هوشمند دارید، برای اجرای آنها در شبکه مون ریوز نیازی به بازنویسی و تغییرات اساسی نیست.
استفاده از زبان های برنامه نویسی آشنا
قرارداد های هوشمند خود را با زبان سالیدیتی یا هر کدی که با این برنامه انجام میشود، می توان نوشت.
مون ریور قرار است به عنوان پلتفرمی برای قراردادهای هوشمند عمل کند. یعنی توسعه دهندگان می توانند برنامههای غیرمتمرکز (DAPP) اتریومی خود را در محیطی دیگر با کمترین اختلال بازنشانی کنند. اینگونه قرارداد های هوشمندی که DAPP های اتریومی را شکل می دهند، این امکان را پیدا می کنند که بدون نیاز به بازنویسی و پیکربندی مجدد، به اکوسیستم کوزاما منتقل شوند.
این فرآیند تا حدی تخصصی بوده ولی همین مقدار بگوییم که به وسیله فِریم ورک هایی، ساختن بلاکچین های ناوِل و اپلیکیشن های بلاکچینی روی شبکه پولکادات و کوزاما امکان پذیر می شود.
برای تسهیل فرآیند انتقال، پلتفرم مون ریور خدمات و قابلیت های زیر را برای توسعه دهندگان خود در نظر گرفته است:
- اجرای ماشین مجازی اتریوم (EVM)
این قابلیت امکان انتقال آسانتر به محیط کوزاما را برای قراردادهای هوشمند اتریومی فراهم می سازد.
- API های سازگار با WEB3
امکان استفاده از ابزارهای اتریومی، برای مثال کیف پول محبوب مِتامَسک برای مون ریور.
- پُل ها
استفاده کردن از پل ها برای انتقال توکن، پایش اطلاعات و انتقال پیام بین اتریوم و دیگر زنجیره ها مانند بیت کوین.
- یکپارچه سازی درونی برای داراییهایی مانند DOT و آنهایی که با پروتکل ERC-20 کار می کنند، همچنین سرویس های پایه مانند چِین لینک و گِراف.
توکن MOVR چیست ؟
توکن کاربردی در شبکه مون ریور
مون ریور به عنوان پلتفرمی غیرمتمرکز برای قراردادهای هوشمند از توکن MOVR استفاده میکند.
برخی از کاربردهای این توکن را در ادامه بر می شماریم:
- استفاده برای هزینه گَس مربوط به اجرای قراردادهای هوشمند
- انگیزه دهنده برای تطبیق دهنده ها و قدرت بخشیدن به سازوکار ساخت نودهای غیر متمرکزی که پلتفرم روی آن اجرا میشود
- تسهیل ساز و کار مدیریت درون زنجیرهای، از جمله رای گیری ها، انتخاب اعضای شورا و غیره.
- استفاده برای هزینه تراکنش ها در شبکه
در حال حاضر برآورد میشود تا ۱۰۰ پروژه میتواند روی شبکه کوزاما پیاده سازی شود. با اجرایی شدن آنها امنیت زنجیره های کمکی و پاراچین ها نیز افزایش می یابد. البته این عدد تغییر پذیر بوده و میتواند طی زمان به وسیله رای گیری تغییر کند.
دسترسی برای اجرای این ۱۰۰ پروژه در بازه زمانی ثابت ۶ تا ۴۸ هفتهای تعیین شده است. مون ریور هم یکی از این پروژه هاست که برای قرار گیری روی شبکه نیاز به تایید و رای گیری دارد.
رای گیری پاراچین ها به وسیله دارندگان ارز کوزاما انجام می شود. آنها می توانند با استفاده از ارز KMS خود، از پروژههایی که فکر میکنند جایگاهی بین ۱۰۰ پروژه دارند حمایت کنند. در پایان رای گیری آن پروژه هایی که بیشترین رای را به وسیله KMS به دست آورده باشند، جایگاهی بین ۱۰۰ پروژه پیدا کرده و در بازه زمانی حدود 6 تا 48 هفته ای روی شبکه کوزاما اجرایی میشوند.
تیم مون ریور ارزهایی که به عنوان حمایت در رای بدست آورده را به عنوان سرمایه اولیه پروژه خود استفاده میکند و در پایان زمان رایگیری، در صورت برنده شدن آنها را به همراه توکن های MOVR به شرکت کنندگان و صاحبان آنها پس می دهد.
این نکته نیز قابل ذکر است که اگر مون ریور در رای گیری برنده نشود، مقدار سرمایهگذاری که انجام شده است را به دارندگان آنها بازپس میدهد.