مدیریت سرمایه امپراطور قسمت اول
اگر کمی هم تجربه ترید کردن در بازار ارزهای دیجیتال داشته باشید، میدانید که نود درصد کسانی که ترید میکنند پولشان را از دست میدهند.
اگر هم تجربه ترید ندارید این نکته را به خاطر بسپارید که نود درصد کسانی که ترید میکنند پولهایشان را از دست میدهند. هدف از گفتن همه چیزهایی که در ادامه میآید این است که از دسته تریدرهایی که پولها را از دست میدهند نباشید.
اولین قدم برای بردن این است که مطمئن باشید چیزی نمیبازید. ما باید عمیقاً رویکردی که در ترید به کار میگیریم را تحلیل کنیم.
همه فیلمها و شوهای تلویزیونی لحظه باشکوه «ترید بزرگ» را نشان میدهند و همه منتظرند تا شانس شان بزند و یک ترید بزرگ و پرسود انجام دهند.
لطفاً از این به بعد یادتان باشد که پولدار شدن با یک ترید و شانس بزرگ ربطی به ترید کردن ندارد. پولدار شدن با ترید زمانی ممکن است که شما بارها با پول کم ترید کنید.
یادتان باشد که گذاشتن پول زیاد در یک موقعیت و ترید کردن با آن تنها یک معنی دارد، فاجعه. ما میتوانیم با تریدهای کوچک پولدار شویم.
ترید کردن یک مهارت است که نیاز به انضباط و تمرین روزانه دارد.
صرف نظر از استراتژی شما در ترید، انضباط و تمرین باثبات و مداوم دو عاملی هستند که ترید کردن را از قمار و شرط بندی متمایز می کنند.
مدیریت ریسک چه اهمیتی دارد؟
مدیریت ریسک برای هر استراتژی یا سبک معاملاتی بسیار مهم است زیرا اگر یک تریدر طی چند معامله تمامی سرمایه خود را از دست بدهد، نمی تواند سودی کسب کند.
امنیت سرمایه و به تبع آن مدیریت سرمایه، مهمترین اصل ورود به هر بازار معاملاتی است؛ چرا که پیش از آنکه شما نیاز به کسب سود داشته باشید، نیاز دارید که سرمایه خود را حفظ کنید و از آن به بهترین شکل مراقبت کنید.
در همین راستا، به شما توصیه میکنیم که از ویدیوهای داخل پیج اینستاگرام نعیم حشم بان، مدرس و پژوهشگر حوزهی ارزهای دیجیتال استفاده کنید، تا اهمیت بسیار بالای امنیت سرمایه را درک و اعمال کنید.
شما باید از سرمایه خود محافظت کنید زیرا این همان چیزی است که بقا و توانایی شما را برای بازگشت و کسب سود، بدون توجه به هفته، ماه یا سال بدی که ممکن است پشت سر بگذارید، تضمین میکند.
سوال اول، خجم سرمایه حساب ترید شما چقدر باید باشد؟
چیزی که می توانم با قاطعیت بگویم این است که تمام پول خود را در حساب خود قرار ندهید، باید آنقدر پول در آن باشد که در صورت از دست دادن کل حساب ضضری متحمل شده باشید، اما نه به اندازهای که شما را به نابودی مالی و ورشکستگی بکشاند.
جدول بالا نشان میدهد که چقدر سود برای بازیابی زیان شما در حین کاهش سرمایه لازم است. بنابراین، کاهش ضرر و زیان بسیار مهم است.
بررسی Risk To Reward یا R.R (ریسک برای پاداش)
این نسبت نشان می دهد که چه مقدار پول در یک معامله موفق به دست میآورید در اگر در همان معامله موفق نباشید چه مقدار پول از دست میدهید.
فرمول بسیار مهم ریسک به ریوارد این گونه است:
بگذارید مثالی بزنم:
شما سهامی را به قیمت ۱۰۰ دلار خریداری میکنید، هدف شما ۲۰۰ دلار و stop loss 50 دلاری است. R/R شما برای این معامله چند است؟
R/R = (100-50)/(200-100) = 1:2
حالا بیایید یک مثال برای تجزیه و تحلیل میزان موفقیت بزنیم:
شما یک سکه را ۱۰ بار پرتاب میکنید. پنج بار شیر میآید و پنج بار خط. هر بار که به درستی شیر بیاید 5 دلار به دست میآورید و هر بار که خط بیاید 5 دلار از دست میدهید. پس R:R این اتفاق برابر است با:
($۵/$۵) = ۱:۱
شما همچنین می دانید که نرخ موفقیت شما ۵۰٪ است، زیرا ۵۰٪ مواقع شیر میآید. در پایان ده پرتاب pnL برابر است با:
۲۵ (سود) – 25(ضرر) = 0دلار
حالا بیاید تصور کنیم در ۶۰ درصد مواقع شیر بیاید، در پایان ده پرتاب:
۳۰(سود) – 20 (ضرر)= 10دلار
حالا اگر باز تصور کنیم ۵ بار شیر و پنج بار خط بیاید اما به ازای هر شیر ۱۰ دلار دریافت کنید و به ازای هر خط ۵ دلار از دست بدهید؛ نسبت R:R برابر است با:
($۵/$۱۰) = ۱:۲
و در پایان ده پرتاب pnL برابر است با:
۵۰ (سود)- ۲۵(ضرر) = ۲۵ دلار
و در پایان ۱۰۰ بار پرتاب pnL برابر با 2500 دلار خواهد شد.
بنابراین متوجه هستید که نسبت R:R در معاملات شما به اندازه میزان موفقیت شما مهم است.
بسیاری از تریدرهای موفق در ۵۰ تا ۶۰ درصد مواقع موفق هستند، اما به دلیل مدیریت ریسک و نسبت R:R، در مجموع تریدهای زیاد، سود زیادی کسب میکنند.
حفظ تعادل میان میزان موفقیت و نسبت R:R
حالا معمولترین سوال این است که چه مقدار ریسک در هر ترید منطقی است؟
بیشتر تریدرها معتقدند شما در هر معامله نباید بیش از ۲ تا ۵ درصدکل موجودی حساب خود را به کار گیرید. هرچند که این حرف غلط نیست ولی مسئله پیچیدهتر از این حرفهاست.
بیایید تصور کنیم ۵۰۰۰۰ دلار دارید و شش بار متوالی در معامله ضرر کردهاید. اگر فکر میکنید که شش بار ضرر متوالی غیرممکن است، این جدول را ببینید که نشاندهنده احتمال ضررهای متوالی بر اساس درصد نرخ استراتژی است.
این نمودار اهمیت مدیریت ریسک را نشان میدهد. حتی اگر نرخ پیروزی در معامله 60% داشته باشید، زمانی فرا میرسد که در 5 معامله متوالی پول خود را از دست بدهید.
شما باید با سرمایه کافی از این شکستها عبور کنید تا کارتان تحت تاثیر قرار نگیرد و به این شکل بتوانید ماندازه سرمایه در هر معامله و میزان ریسک در معامله را محاسبه کنید.
نکته: ترجیح شخصی من ۲ تا ۳ درصد ریسک در معامله است زیرا تعداد معاملاتی که در ماه انجام میدهم زیاد است.
اندازه پوزیشن (Position)
با چه مقدار باید وارد معامله شوید؟
اول، شما باید بدانید که حفظ سرمایه مسئلهای کلیدی است، باید بتوانید بسته به نسبت موفقیت خود از هر شکست با احتمال بیش از 20٪ جان سالم به در ببرید.
حالا باید بدانید که وقتی از ریسک ۳ درصد صحبت میکنیم، به این معنی نیست که با 3 درصد از حساب خود پوزیشنی را باز میکنید، بلکه یعنی اگر در آن معامله ضرر کنید، 3 درصد موجودی حساب را از دست میدهید.
برای ورود به ترید با در نظر گرفتن این شرایط، باید متوجه شوید که اندازه پوزیشن به چه معناست.
بسیاری از نویسندگان ۱٪ ریسک در هر معامله را پیشنهاد میکنند، اما اجازه دهید برای این مثال به 3٪ بپردازیم. 3 درصد میزان ریسکی است که شما متحمل میشوید.
اندازه پوزیشن شما به سطح ابطال و کنسل کردن معامله شما بستگی دارد. فرض کنید صدهزار دلار دارید و ریسک 3 درصدی را انتخاب میکنید. یعنی 3 هزار دلار.
اگر مقدار ریسک شما ۳ هزار دلار است و سطح ابطال و کنسل کردن معامله ۴ درصد کمتر از مقدار ورودی، اندازه پوزیشن شما ۷۵ هزار دلار خواهد بود.
شما می توانید ۷۴ هزار دلار را بدون اهرم buy/short کنید یا می توانید برای مثال از اهرم 5X استفاده کنید 15 هزار دلا را به عنوان حاشیه استفاده کنید.
در این حالت ما به جای ۷۰ تا ۸۰ درصد فقط ۳ درصد از دست خواهیم داد و همچنان با چنین اندازه پوزیشن بزرگی معامله میکنیم.
مثال: این نمودار معامله اخیر اتریومی است که انجام دادهام.
برای مثال بیایید فرض کنیم که سرمایه ما برای ترید ۱۰۰ هزار دلار است. ما نهایت ریسکی که برای هر معامله میپذیریم سه درصد است؛ یعنی سه هزار دلار.
اندازه پوزیشن با این روش مشخص میشود: میزان ریسک تقسیم بر فاصله ابطال بر حسب درصد.
بنابراین در اینجا ما با اندازه پوزیشن صدهزار دلار و تنها سه هزار دلار ریسک میتوانیم معامله کنیم.
Stop loss سه درصد طبق چارت مشخص است.
کل سرمایه صدهزار دلار است، سرمایه در ریسک سه هزار دلار است و اندازه پوزیشن سه هزار دلار/ فاصله تا stop loss.
سه گانه معامله
این چیزی است که من قبلاً در مورد آن صحبت کردهام و هنوز هم بر آن تاکید میکنم. در این بخش یاد خواهیم گرفت که تمام جنبههای مدیریت ریسک را که تا کنون آموختهایم کنار هم بگذاریم.
تنها در صورتی باید ترید را آغاز کنید که سهگانه معامله مشخصی داشته باشد:
- محرکهای ورود منطبق با تکنیک معاملاتیتان
- سطوح حد ضرر مشخصشده (Stop loss)
- معکوسهای تعریفشده (Profit-taking)
محرکهای ورود:
- انطباق چرخش S/R با سطوح طیف افقی
- آزمایش مجدد طیف POC قبلی بعد از شکست
این دو فقط مثالهایی هستند از چیزهایی که باید طبق استراتژیتان تعریف کنید.
Stop loss
قیمت در جهت مخالف معاملهای که از آن با زیان خارج میشوید. در این سطح، دلایل ورود معامله کردن با توجه به TA یا تحلیل تکنیکال باطل از بین میرود و قیمت احتمالاً در جهت مخالف حرکت میکند.
هدف target
این سطحی است که بر اساس روندهای قبلی یا تلاقی و یا وقوع برگشت احتمالی ممکن است قیمت آن را لمس کند. هدف در واقع مسیر بعدی از مبدا جایی است که ممکن است با کمترین مقاومت قیمت در آن نقطه معکوس شود.
ما همیشه از TA برای تعیین این 3 مورد استفاده می کنیم.
همچنین همواره به خاطر داشته باشید:
پیاده سازی مدیریت فعال ریسک
بیایید یک مثال ساده از مدیریت ریسک فعال بزنیم. از نظر تئوری، شما اکنون همه چیزهایی را که باید در مورد تصمیم گیری درباره ریسک در هر معامله بدانید، میدانید.
در مورد کسب سود تدریجی یا خروج زودهنگام از معامله چطور؟ همیشه به سادگی قرار دادن stop/loss و فراموش کردن آن نیست.
مثال:
بیایید فرض کنیم میخواهیم که 3 touch level را که انتظار داریم بهعنوان مقاومت عمل کند short کنیم. اما هدف را با اختلافی جزیی از دست میدهیم. ما سودی کسب نکردیم و و قیمت از میزان ورودی بیشتر نشد اما به Stop loss نرسید.
ما متوجه میشویم قیمت بهشدت به سطحی که آن را به پشتیبان بدل میکند، واکنش نشان میدهد.
اکنون ایده اصلی ما در مورد مقاومت Shorting باطل شده است. بنابراین، ما بدون اینکه کاملاً متحمل ضرر بشویم خارج میشویم.
فقط به یاد داشته باشید که یک Stop loss ثابت به این معنی نیست که شما همیشه ضرر را کاملً از بین میبرید. وقتی اشتباه بودن ایده شما ثابت شده باشد از پوزیشن خارج میشوید.
R در حال تکامل
مفهوم R در حال تکامل توسط تریدر دنت رواج پیدا کرد. تریدرهای تازهکار وقتی در سود هستند و میخواهند هرچه زودتر سود را جمع کنند، وحشت میکنند و وقتی در ضررند امیدوارند ( زیان غیرواقعی باعث میشود امیدوار باشند که همه چیز در معامله درست و سر جای خودش است).
شما میخواهید برخلاف تازهکارها عمل کنید پس باید بدانید روانشناسی در مدیریت معامله بسیار اهمیت دارد.
برای نمونه این معامله را ببینید:
در این سناریوها، معاملهگران ایستگاههای خود را به سمت ورودی جابجا میکنند و سپس به امید R بیشتر منتظر مینشینند. فکر پشت قضیه این است که اکنون معامله آزاد است.
R در حال تکامل، مفهومی است که نسبت ریسک را توضیح میدهد:
پاداش شما زمانی که در پوزیشن خاصی هستید همیشه در حال تغییر است.
حالا مفهوم R در حال تکامل برای شما مجسم شده است. پس از ریسک ۲ درصدی در معامله، ۶ درصد سود کردهاید و اکنون این 6 درصد را به خطر می اندازید تا 2 درصد بیشتر به دست آورید.
این زمانی اتفاق میافند که شما یک سفارش بازار باز میکنید و سپس با سود زیادی از معامله خارج می شوید.
علیرغم ورود، هدف و Stop loss، درجه خاصی از برنامهریزی برای انجام معامله باید وجود داشته باشد. مفهوم R در حال تکامل به این معنا نیست که شما باید به محض کسب سود کوچک از تمام معاملات خود خارج شوید.
هنگامی که به نظر می رسد معامله به آرامی برای شما معکوس میشود و R در حال تکامل کمتر از 0.5 است، آن زمان است که شروع به تصمیمگیری برای خروج زودهنگام و کسب سود مطمئن میکنید.
نداشتن Stop ثابت
«به هر قیمتی که شده باید Stop loss ثابت داشته باشید.»
جمله برای مبتدیانی که باید از اهرم بالا و هجوم حسابها دوری کنند، منطقی است؛ اما وقتی عمیقتر وارد معامله میشوید، متوجه میشوید که گاهی اوقات انجام این کار به نفع معاملهگر نیست.
سفارشات Stop loss با قیمت ازپیشتعیینشده خارج میشوند.
پس از رسیدن به آن سطح قیمت، معامله شما در نقطه loss قرار میگیرد.
این اغلب منجر به موقعیت هایی مانند مورد زیر میشود:
در این شرایط، ممکن است در ذهنتان بخواهید Stop loss داشته باشید و با خود بگویید که اگر کندل مذکور زیر کندل SFP بسته شود، من ضرر خواهم کرد.
بنابراین شما نمی توانید یک Stop ثابت در اینجا قرار دهید و منطقی است که این کار را انجام ندهید.
چگونه با چنین موقعیت هایی برخورد میکنید؟ ما از تکنیک ATR Trader Dante استفاده میکنیم.
ترفند ATR برای قرار دادن Stop درهنگام معامله SFP است. علاوه بر آموزش SFP از این نکته نیز استفاده کنید.
در شرایط متلاطم قیمت، گاهی اوقات باید منتظر یک حرکت رفت و برگشتی (مثلاً سه ضربه) باشیم و نمیتوانیم وارد شویم، زیرا ممکن است از دور خارج شویم و بدیهی است که نمیتوانیم توقف دستی داشته باشیم، زیرا نمیتوانیم بر این اساس اندازه پوزیشن را محاسبه کنیم.
بنابراین، میتوانیم از ATR برای یک Stop ایمن استفاده کنیم.
تنظیمات باید به گونهای انجام شوند که کندلها به صورت 24 ساعته نمایش داده شود اما تنها باید به ارزش ATR کندل Sweep توجه کرد و سپس نقطه Stop را بسیار بالاتر یا پایینتر از آن قرار داد.
از این طریق میتوان اندازه پوزیشن را مشخص کرد.
اگر یک کندل بالاتر از SFP شما بسته شود، مطمئناً شما به صورت دستی آن را میبندید، اما این گزینهای برای شما است که در حالی که نقطه ابطال و کنسل کردن ثابت شده ای برای معامله دارید، از آن کندل Sweep اضافه خارج نشوید.
جمع بندی
امیدوارم مطالعه این متن به شما کمک کرده باشد که به جنبههای زیر از ترید کردن پی برده باشد:
- اهمیت مدیریت ریسک
- نحوه محاسبه اندازه پوزیشن و این نکته که اهرم بر آن تاثیری ندارد
- اهمیتstop loss و سهگانه معامله
- چگونگی قرار دادن یک stop loss و محاسبه اندازه پوزیشن در هنگام معامله SFP
- درک اینکه چه زمانی باید از معامله بیرون کشید تا به نقطه stop loss نرسید و اهمیت محافظت از سرمایه
این نخستین متن آموزشیای است که از سری مدیریت سرمایه امپراطور منتشر میشود و در ادامه تعداد بیشتری از این سری در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
همچنین به یاد داشته باشید که اگر تازه کار هستید، نیاز دارید تا با استراتژیهای مطمئن ترید خود را شروع کنید. برای مثال میتوانید به مقاله موجود در سایت نعیم حشم بان، یعنی بهترین استراتژی سرمایه گذاری در بیتکوین مراجعه کنید.
علاوه بر این یکی از این استراتژیهای بسیار پرطرفدار و مطمئن، استراتژی DCA است، که در سایت مقالهای کامل از چیستی و چگونگی عملکرد آن وجود دارد. برای مطالعه بر روی این لینک استراتژی DCA کلیک کنید.
اگر سوالی دارید برای ما بنویسید تا به آن پاسخ داده شود.