مقدمه
هنگامی که مردم در مورد ارزهای دیجیتال صحبت می کنند، بیت کوین همه خبرها را به خود اختصاص می دهد، اما به معنای واقعی کلمه هزاران هزار ارز دیجیتال دیگر نیز وجود دارد. در واقع، ارزهای دیجیتالی که بیتکوین نیستند، معمولاً به عنوان «آلت کوین» شناخته میشوند که درواقع جایگزینهایی برای بیتکوین هستند.
در حالی که بیتکوین ممکن است اولین ارز دیجیتال بزرگی باشد که وارد بازار شد – در سال ۲۰۰۹ معرفی شد – بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر محبوبیت زیادی در دنیای رمزارزها کسب کرده اند، حتی اگر به عظمت بیتکوین نباشند!در اینجا بزرگترین ارزهای رمزنگاری شده بر اساس ارزش کل دلاری سکه های موجود، یعنی ارزش بازار یا ارزش بازار وجود دارد.
ارزهای دیجیتال به عنوان یک شبکه رمزنگاری شده، همتا به همتا (P2P) تعریف می شود که برای واسطه گری یا تسهیل در مبادلات دیجیتال استفاده می شود. علیرغم علاقه فزاینده دنیا به فناوری و تکنولوژی، در حال حاضر ارزهای دیجیتال جایگزین پول سنتی که به عنوان ارز فیات شناخته می شود، نشده اند و چنین که به نظر میرسد این جابجایی به این زودی ها محتمل نیست. با این حال، یک واقعیت روشن است: ارزهای دیجیتال این قدرت را دارند که نحوه تعامل بازارهای جهانی متصل به شبکه های اینترنتی با یکدیگر را تغییر دهند.
انواع مختلفی از ارزهای دیجیتال در بازار دیجیتال موجود است. بدون شک، بیتکوین یکی از محبوب ترین ارزهای دیجیتال در جهان است –
به عبارتی ارز دیجیتال یک دارایی دیجیتالی است که می تواند بدون اختیار متمرکز بانک یا دولت در گردش باشد. تا به امروز، بیش از ۲۰۰۰۰ پروژه ارزهای دیجیتال وجود دارد که ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را به حدود ۸۷۰ میلیارد دلار رسانده است.
ارز دیجیتال چیست؟
در حقیقت ارز دیجیتال یک سیستم پرداخت دیجیتالی است که برای تایید تراکنش ها به بانک ها متکی نیست. این یک سیستم همتا به همتا است که می تواند هر کسی را در هر جایی قادر به ارسال و دریافت پرداخت کند.
به جای اینکه پول فیزیکی جابجا شود و در دنیای واقعی رد و بدل شود، پرداختهای رمزنگاری صرفاً بهعنوان ورودیهای دیجیتالی به یک پایگاه داده آنلاین وجود دارد که تراکنشهای خاص را توصیف میکند. هنگامی که وجوه ارز دیجیتال را انتقال می دهید، تراکنش ها در یک دفتر کل ثبت می شوند. ارزهای دیجیتال در کیف پول های دیجیتال ذخیره می شوند.
ارز دیجیتال به این دلیل این گونه نام گذاری شد که از رمزگذاری برای تأیید تراکنش ها استفاده می کند. این بدان معناست که کدنویسی پیشرفته در ذخیره و انتقال دادههای ارزهای دیجیتال بین کیف پولها و به دفتر کل عمومی نقش دارد. هدف از رمزگذاری ایجاد امنیت و ایمنی است.
ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟
رمزارزها بر روی یک دفتر کل توزیع شده به نام بلاکچین اجرا می شوند که در واقع تاریخچه ای از تمام تراکنش های به روز شده و نگهداری شده توسط دارندگان ارزهای دیجیتال است.
واحدهای ارز دیجیتال از طریق فرآیندی به نام ماینینگ ایجاد میشوند که شامل استفاده از نیروی کامپیوتر برای حل مسائل پیچیده ریاضی است که کوین تولید میکند. کاربران همچنین می توانند ارزها را از کارگزاران خریداری کنند، سپس آنها را با استفاده از کیف پول های رمزنگاری ذخیره و یا خرج کنند.
اگر شما صاحب ارز دیجیتال هستید، مالک هیچ چیز ملموسی نیستید. آنچه شما در اختیار دارید کلیدی است که به شما امکان می دهد تا دارایی تان یا حتی در کاربردهای دیگر بلاکچین، اطلاعات امور مرتبط به خودتان را بدون شخص ثالث قابل اعتماد از یک شخص به فرد دیگر منتقل کنید.
اگرچه بیت کوین از سال ۲۰۰۹ وجود داشته است، ارزهای رمزنگاری شده و کاربردهای فناوری بلاکچین هنوز از نظر مالی در حال ظهور هستند و انتظار می رود در آینده کاربردهای بیشتری داشته باشند.
۱۵ ارز دیجیتال معروف در دنیا
۱. بیتکوین (BTC)
ارزش بازار (Market cap): 401 میلیارد دلار
بیتکوین بهعنوان محبوبترین و پیشروترین ارز دیجیتال دنیا، هنوز هم رمزارزی است که عموم مردم هنگام صحبت در مورد ارز دیجیتال به آن اشاره میکنند. خالق مرموز آن – که گفته می شود ساتوشی ناکاموتو است – این ارز را در سال 2009 معرفی کرد که در نهایت در حوالی سال 2017 بود که این ارز دیجیتال به آگاهی عمومی رسید.
مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال، بیتکوین بر روی یک بلاکچین یا یک دفتر کل تراکنش های ثبت شده در شبکه ای متشکل از هزاران کامپیوتر اجرا می شود. از آنجا که اضافات به دفتر کل توزیع شده باید با حل یک معمای رمزنگاری تأیید شود، فرآیندی که اثبات کار نامیده می شود، بیت کوین را ایمنتر و در برابر حملههای کلاهبرداران امنتر میسازد.
به عبارتی دیگر بیت کوین یک ارز رمزنگاری شده یا یک ارز مجازی است که برای عمل به عنوان پول و نوعی پرداخت خارج از کنترل هر شخص، گروه یا نهاد طراحی شده است و بنابراین نیاز به دخالت شخص ثالث در تراکنش های مالی را از بین می برد. به ماینرها و استخراج کنندگان بلاکچین در ازای کار انجام شده برای تأیید تراکنش ها پاداش داده می شود.
قیمت بیتکوین با تبدیل شدن به یک نام شناخته شده به شدت افزایش یافت. در می ۲۰۱۶، شما می توانستید یک بیتکوین را با قیمت حدود ۵۰۰ دلار خریداری کنید. در اول جولای ۲۰۲۲، قیمت هر بیت کوین حدود ۱۹۴۰۰ دلار بود. این رشد بیش از ۳۷۸۰ درصد است.
بیت کوین به عنوان پادشاه بی کم و کاست ارزهای دیجیتال شناخته شده و محبوبیت آن در ۱۲ سال گذشته به طرز چشمگیری افزایش یافته است. محبوبیت بیتکوین الهام بخش توسعه بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر شده است. این رقبا یا سعی می کنند ارزهای دیجیتالی خود را به عنوان یک سیستم پرداخت جایگزین بیتکوین کنند یا به عنوان ابزارها یا توکن های امنیتی در سایر بلاکچین ها و فناوریهای نوظهور مالی معرفی کنند.
لازم به ذکر است که هنگام تراکنش با استفاده از شبکهی بیتکوین، نام و هویت کاربران به هیچ وجه فاش نمیشود. در عوض، فقط آدرس کلید عمومی آنها در دسترس است.
برای بسیاری از مردم، مفهوم بلاکچین هنوز که هنوزه مبهم است؛ اما می توان آن را به عنوان یک دفتر دیجیتالی مرتبط با تراکنش ها توضیح داد که در یک شبکه واحد و کلی کپی شده است.
بلاکچین بیتکوین یک دفتر کل دائمی است که در آن هر کسی می تواند ببیند که چند بیتکوین با یک آدرس عمومی مرتبط است.
بیتکوین ها در یک شبکه بلاکچین استخراج می شوند و زمانی که ماینرها با موفقیت بلاکهای بیتکوین را استخراج کنند، بیتکوین ایجاد می شود. استخراج ارزهای دیجیتال برای حفظ دفتر کل تراکنشهایی که ارز دیجیتال بر اساس آن استوار است، حیاتی است.
نکته بسیار مهم درباره بیتکوین این است که عرضه این رمزارز محدود است. این سیستم از پیش برنامه ریزی شده است تا استخراج و ماین تنها ۲۱ میلیون بیتکوین را مجاز کند. این عرضه محدود بیتکوین برای تثبیت ارزش آنها طراحی شده است. در راستای همین مسئله میتوانید به مقاله بعد از استخراج تمام بیتکوینها چه اتفاقی میافتد در سایت نعیم حشم بان مراجعه کنید.
بیتکوین به زبان ساده
در آگوست ۲۰۰۸، نام دامنه Bitcoin.org ثبت شد، البته همچنان هویت شخصی که آن را ثبت کرده به صورت عمومی مشخص نیست.
در اکتبر ۲۰۰۸، شخص یا گروهی با استفاده از نام ساتوشی ناکاموتو فهرست پستی رمزنگاری را در metzdowd.com اعلام کرد:
«من در حال کار بر روی یک سیستم نقدی الکترونیکی جدید بودهام که کاملاً همتا به همتا و بدون شخص ثالث قابل اعتماد است.» این وایت پیپر که اکنون در سایت Bitcoin.org با عنوان «بیتکوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا» منتشر شده است، به منشور کبیر بیتکوین برای توضیح نحوه عملکرد آن تبدیل شد.
در ۳ ژانویه ۲۰۰۹، اولین بلاک بیتکوین استخراج شد: بلاک ۰.
این بلاک همچنین به عنوان “بلاک پیدایش” شناخته می شود و حاوی این متن است: «تاریخ: 03/ژانویه/2009 ؛ صدر اعظم در آستانه دومین کمک مالی برای بانک ها.» شاید این عبارت دلیلی بر این باشد که بلاک در آن تاریخ یا پس از آن استخراج شده است، و البته برخی هم به عنوان تفسیر سیاسی مهمی از آن یاد میکنند.
پاداش بیتکوین پس از هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک نصف می شود. به این پدیده اصطلاحاً هاوینگ میگویند. به عنوان مثال، پاداش بلاک در سال 2009، پنجاه بیتکوین جدید بود. در 11 می 2020، سومین هاوینگ اتفاق افتاد که پاداش هر کشف بلوک را به 6.25 بیتکوین کاهش داد.
یک بیتکوین به هشت رقم اعشار (۱۰۰ میلیونیوم یک بیتکوین) قابل تقسیم است و به این کوچکترین واحد ساتوشی می گویند.
در صورت لزوم، و اگر ماینرهای شرکتکننده این تغییر را بپذیرند، بیتکوین در نهایت میتواند به ارقام اعشاری حتی بیشتر نیز تقسیم شود.
بیتکوین، به عنوان شکلی از ارز دیجیتال، آنقدر پیچیده نیست که نتوان آن را درک کرد. به عنوان مثال، اگر شما یک بیتکوین دارید، می توانید از کیف پول ارز دیجیتال خود با ارسال بخش های کوچکتری از آن به عنوان پرداخت برای کالاها یا خدمات استفاده کنید. با این حال، وقتی سعی می کنید بفهمید که بیتکوین دقیقاً چگونه کار می کند، ممکن است بسیار پیچیده بنظر برسد!
۲. اتریوم (ETH)
ارزش بازار (Market cap): 169 میلیارد دلار
اتریوم دومین نامی است که به احتمال زیاد در فضای ارزهای دیجیتال آن را شنیده اید. سیستم بلاکچین اتریوم به شما این امکان را می دهد که از اتر (ETH) برای انجام کارهای موردنظرتان استفاده کنید، اما جنبه قرارداد هوشمند اتریوم به تبدیل آن به یک ارز محبوب کمک می کند.
به عبارتی دیگر اتریوم یک پلتفرم بلاکچین عمومی با عملکرد قرارداد هوشمند ارائه میکند که برای تسهیل، تأیید یا اجرای یک قرارداد دیجیتالی طراحی شده است. این یک نوع سیستم مجازی غیرمتمرکز برای قراردادهای هوشمند همتا به همتا ارائه میکند و میخواهد از ارز دیجیتال با پشتوانهی خود، که به اتر (ETH) است استفاده کند.
به طور متوسط هر ۱۲ ثانیه یک بلاک اتر جدید با آخرین تراکنشهایی که شبکه پردازش کرده است به بلاکچین اضافه میشود. سپس کامپیوتری که این بلاک را ایجاد کرده است معادل 5 اتر دریافت می کند.
اتریوم به عنوان یک ارز دیجیتال و هم یک پلتفرم بلاکچینی، مانند قراردادهای به اصطلاح هوشمند که به طور خودکار تحت شرایط اجرا می شوند و توکن های غیرقابل تعویض (NFT)، مورد علاقه توسعه دهندگان دنیای ارزهای دیجیتال است.
اتریوم نیز رشد فوق العاده ای را تجربه کرده است.
از آوریل ۲۰۱۶ تا اوایل جولای ۲۰۲۲، قیمت اتریوم از حدود ۱۱ دلار به ۱۰۵۷ دلار رسید و تقریباً ۹۵۰۹ درصد افزایش یافت.
اتریوم به زبان ساده
اتریوم در هسته خود، یک پلتفرم بلاکچینی جهانی غیرمتمرکز است که بیشتر به خاطر ارز دیجیتال وابسته خود، اتر یا ETH شناخته می شود.
اتریوم می تواند توسط هر کسی برای ایجاد هر فناوری دیجیتال ایمن استفاده شود. این توکن برای استفاده در شبکه بلاکچین طراحی شده است، اما شرکت کنندگان می توانند از آن به عنوان روشی برای پرداخت هزینه کارهای انجام شده روی بلاکچین نیز استفاده کنند.
اتریوم به گونه ای طراحی شده است که مقیاس پذیر، قابل برنامه ریزی، ایمن و غیرمتمرکز باشد. این بلاکچین انتخاب مناسبی برای توسعه دهندگان و شرکت هایی است که فناوری و تکنولوژی ایجاد می کنند تا نحوه عملکرد بسیاری از صنایع و نحوه انجام زندگی روزمره ما را تغییر دهند.
اتریوم از قراردادهای هوشمند، ابزار ضروری برنامه های غیرمتمرکز، پشتیبانی می کند.
بسیاری از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و سایر برنامه ها از قراردادهای هوشمند در ارتباط با فناوری بلاکچین استفاده می کنند.
ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، در سال ۲۰۱۴ یک وایت پیپر برای معرفی آن منتشر کرد.
پلتفرم اتریوم در سال ۲۰۱۵ توسط بوترین و جو لوبین، بنیانگذار شرکت نرم افزاری بلاکچین ConsenSys راه اندازی شد.
بنیانگذاران اتریوم جزو اولین کسانی بودند که پتانسیل کامل فناوری بلاکچین را فراتر از فعال کردن روش پرداخت مجازی امن در نظر گرفتند.
از زمان راهاندازی اتریوم، اتر به عنوان یک ارز دیجیتال به دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار و محبوبیت عمومی تبدیل شده است.
۳. ریپل (XRP)
ارزش بازار (Market cap): 16 میلیارد دلار
ریپل (XRP) که قبلاً به عنوان Ripple شناخته می شد و در سال ۲۰۱۲ ایجاد شد، راهی برای پرداخت در بسیاری از ارزهای دنیای واقعی ارائه می دهد. ریپل می تواند در تراکنش های فرا مرزی مفید باشد و از مکانیزم راستیآزمایی کمتری برای تسهیل پرداخت ها استفاده می کند.
ریپل (XRP) بزرگترین پروتکل بلاکچین است که بانکها را هدف قرار داده است. ارز دیجیتال ریپل با کارمزدهای پایین و سیستم های کارآمد خود، با هدف پیشی گرفتن از بیتکوین و تبدیل شدن به یک ارز دیجیتال رایج طراحی شده است.
ریپل یک ترتیب تسویه حساب مالی برای بانکهای مختلف فراهم میکند و به آنها اجازه میدهد تا تراکنشهای مستقیم را در سراسر مرزهای بینالمللی انجام دهند.
پروتکل ریپل توسط بانک ها و موسسات مالی مختلف مانند Euro Exim Bank در لندن و بانک ها در ژاپن یا کویت پذیرفته شده است. تا سال 2019، بیش از 200 بانک و شرکت پرداخت با ریپل در ایالات متحده، اروپا، برزیل و خاورمیانه مرتبط شده اند. اکثر بانکها نرمافزار xCurrent ریپل را برای پرداختهای بینمرزی استفاده کردهاند.
ریپل که توسط برخی از بنیانگذاران شرکت پردازش پرداخت و فناوری دیجیتال ایجاد شده است، می تواند در آن شبکه برای تسهیل مبادلات انواع ارزهای مختلف، از جمله ارزهای فیات و سایر ارزهای دیجیتال اصلی استفاده شود.
در ابتدای سال ۲۰۱۷، قیمت ریپل ۰.۰۰۶ دلار بود. از ۱ جولای ۲۰۲۲، قیمت آن به ۰.۳۱ دلار رسید که معادل افزایش بیش از ۵۰۶۶ درصدی بود.
در حقیقت ریپل یک شبکه انتقال پول است که برای پاسخگویی به نیازهای صنعت خدمات مالی طراحی شده است. XRP ارز دیجیتال بومی در شبکه ریپل است و به طور مداوم در بین 10 ارز دیجیتال برتر بر اساس ارزش بازار فهرست می شود.
ریپل به زبان ساده
ریپل شرکت پشتوانه ارز دیجیتال XRP است و یک سیستم تسویه پرداخت و شبکه تبادل ارز است که می تواند تراکنش ها را در سطح جهانی پردازش کند.
پت وایت، مدیرعامل Bitwave میگوید: «ریپل از همان ابتدا طراحی شد تا اساساً جایگزینی برای SWIFT (یک شبکه انتقال پول پیشرو) یا جایگزینی لایههای تسویه حساب بین مؤسسات مالی بزرگ باشد.
ریپل به عنوان یک عامل قابل اعتماد بین دو طرف در یک معامله عمل می کند زیرا شبکه می تواند به سرعت تأیید کند که مبادله به درستی انجام شده است. ریپل می تواند مبادلات انواع ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین را تسهیل کند.
هر زمان که کاربران با استفاده از شبکه تراکنشی انجام می دهند، شبکه مقدار کمی ارز دیجیتال XRP ، را به عنوان کارمزد کسر می کند.
ال لی، عضو هیئت مدیره Onchain Custodian میگوید: «کارمزد استاندارد برای انجام تراکنشها در ریپل 0.00001 XRP تعیین شده است، که در مقایسه با کارمزدهای کلانی که بانکها برای انجام پرداختهای بینمرزی دریافت میکنند، بسیار کم است.
XRP یک رمزارز پایه است که بر روی XRP Ledger، یک بلاکچین که توسط Jed McCaleb، Arthur Britto و David Schwartz مهندسی شده است، اجرا می شود. مککالب و بریتو ریپل را تأسیس کردند و از XRP برای تسهیل تراکنشها در شبکه استفاده کردند.
میتوانید XRP را بهعنوان سرمایهگذاری، بهعنوان ارز دیجیتال برای مبادله با ارزهای دیجیتال دیگر یا راهی برای تأمین مالی تراکنشها در شبکه ریپل خریداری کنید.
قابل توجه است که بلاکچین XRP کمی متفاوت از سایر ارزهای دیجیتال عمل می کند. سایر ارزهای رمزنگاری شده دفتر کل تراکنش ها و فرآیندهای تأیید را برای هر کسی که بتواند معادلات پیچیده را به سرعت حل کند، باز می کند. تراکنشها امن هستند، زیرا اکثر دارندگان باید تأیید شوند تا معامله آنها صورت بگیرد.
شبکه ریپل XRP تا حدودی چیزها را متمرکز میکند و از یک پروتکل توافقی استفاده میکند: در حالی که هر کسی میتواند نرمافزار اعتبارسنجی آن را دانلود کند، لیستهای نودی منحصربهفردی را نگه میدارد که کاربران میتوانند آنها را برای تأیید تراکنشهای خود بر اساس شرکتکنندگانی که فکر میکنند کمترین احتمال کلاهبرداری کردن را دارند، انتخاب کنند.
با ورود تراکنش های جدید، اعتبار سنجی ها دفتر کل خود را هر سه تا پنج ثانیه به روز می کنند و مطمئن می شوند که با سایر دفاتر مطابقت دارند. اگر ناهماهنگی وجود داشته باشد، آنها متوقف می شوند تا بفهمند چه چیزی اشتباه بوده است. این به شبکه ریپل اجازه می دهد تا به طور ایمن و کارآمد تراکنش ها را تأیید کند، که به آن برتری خوبی نسبت به سایر ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین می دهد.
لی میگوید: «تأیید تراکنشهای بیتکوین ممکن است چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد و معمولاً با هزینههای تراکنش بالایی همراه است. تراکنشهای XRP حدود چهار تا پنج ثانیه با هزینه بسیار کمتر تأیید میشوند.»
۴. لایت کوین (LTC)
ارزش بازار (Market cap): 3.7 میلیارد دلار
لایت کوین (LTC) اولین بار در سال 2011 وارد فضای ارزهای دیجیتال شد. از آنجایی که لایت کوین توسط فناوری همتا به همتا (P2P) اداره میشود، پرداختهای آنی در سراسر جهان را آسانتر و ممکنتر ساخته است.
در واقع لایت کوین توسط چارلی لی، فارغ التحصیل موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و مهندس سابق گوگل که در سال 2011 ایجاد شد. لایت کوین با چندین تغییر اساسی از کد منبع باز بیتکوین اقتباس شده است، مانند بیتکوین، لایت کوین بر اساس یک شبکه پرداخت جهانی منبع باز است که توسط هیچ مرجع مرکزی کنترل نمی شود.
لایت کوین از جنبه هایی مانند نرخ تولید بلاک سریعتر و استفاده از Scrypt به عنوان یک طرح اثبات کار با بیت کوین متفاوت است. لایتکوینها بهجای اینکه توسط بانک مرکزی تنظیم شوند و در دفتر حکاکی و چاپ منتشر شوند، توسط یک رویه رمزنگاری پیچیده به نام ماینینگ ایجاد میشوند که شامل پردازش فهرستی از تراکنشهای لایت کوین است.
لایت کوین به زبان ساده
لایت کوین در ابتدا رقیب قدرتمندی برای بیت کوین بود. با این حال، از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر با عرضههای جدید بسیار اشباعتر و رقابتیتر شده است، محبوبیت لایت کوین تا حدودی کاهش یافته است.
لایت کوین همیشه به عنوان واکنشی به بیت کوین در نظر گرفته شده است. با این حال لایت کوین بسیاری از ویژگی های مشابه بیتکوین را داراست، در حالی که برخی از جنبه های دیگر را که تیم توسعه احساس می کرد می تواند بهبود پیدا کند، تطبیق داده شد و تغییر کرد.
مانند بیت کوین، حداکثر تعداد LTC ثابت است. هرگز بیش از 84 میلیون لایت کوین در گردش وجود نخواهد داشت. هر 2.5 دقیقه، شبکه لایت کوین یک بلاک جدید ایجاد می کند.
بلاک توسط نرم افزار استخراج تایید می شود و برای هر شرکت کننده سیستم (به نام ماینر) که می خواهد آن را ببیند قابل مشاهده است. هنگامی که یک ماینر آن را تأیید کرد، بلاک بعدی وارد زنجیره می شود که رکوردی از هر تراکنش لایت کوین است که تاکنون انجام شده است.
مشوق هایی برای استخراج لایت کوین وجود دارد:
اولین ماینری که با موفقیت یک بلاک را تأیید کند، ۱۲.۵ لایت کوین پاداش می گیرد.
مانند بیتکوین، تعداد لایت کوین هایی که برای چنین کاری اعطا می شود با گذشت زمان کاهش می یابد. در آگوست ۲۰۱۹، هاوینگ لایت کوین رخ داد و نصف شدن آن در فواصل منظم تا استخراج ۸۴,۰۰۰,۰۰۰ لایت کوین ادامه خواهد داشت.
۵. دوج کوین (DOGE)
ارزش بازار (Market cap): 8.1 میلیارد دلار
دوج کوین یکی از انواع لایت کوین است که زمان ایجاد بلاکچین کوتاه تری را ارائه می دهد. دوج کوین نام خود را از یک میم که مرتبط با سگ شیبا اینو (Shiba INU) گرفته است.
در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال، دوج کوین تعداد بیشتری کوین در گردش دارد. این ارز دیجیتال به هدف خود در استخراج حدود ۱۰۰ میلیارد واحد در سال ۲۰۱۵ دست یافت، که یکی از دلایل اصلی امیدواری سرمایه گذاران به آیندهی رشد این ارز دیجیتال است. از آنجایی که به نظر نمی رسد دوج کوین محدودیت عرضه داشته باشد، به عنوان یک ارز دیجیتال تورمی شناخته می شود.
دوج کوین در سال ۲۰۱۳ در قالب یک یک میم (شوخی تصویری) ایجاد شد اما به لطف جامعه اختصاصی و الگوهای خلاقانه به سرعت به یک ارز دیجیتال برجسته تبدیل شد. برخلاف بسیاری دیگر از ارزهای دیجیتال، هیچ محدودیتی در تعداد دوج کوین هایی که میتوان ایجاد کرد وجود ندارد؛ این مسئله باعث میشود با افزایش عرضه، ارز دیجیتال در معرض کاهش ارزش قرار گیرد.
قیمت دوج کوین در سال ۲۰۱۷ معادل ۰.۰۰۰۲ دلار بود. تا اول جولای ۲۰۲۲، قیمت آن ۰.۰۶۵ دلار بود که تقریباً ۳۲۴۰۰٪ افزایش داشت.
دوج کوین به زبان ساده
دوج کوین یک ارز دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم است که در ابتدا حداقل به عنوان یک شوخی ساده برای علاقهمندان به ارزهای دیجیتال ایجاد شد و نام خود را از یک میم محبوب گرفته بود.
مهندسان نرم افزار، بیلی مارکوس و جکسون پالمر، Dogecoin را در اواخر سال 2013 ایجاد کردند. پالمر با استفاده از یک الگوی رفتاری رایج در آن زمان که کلمه عمداً غلط املایی “doge” را برای توصیف یک سگ از نژاد شیبا اینو نشان می داد، لوگوی این ارز دیجیتال را نشانه گذاری کرد.
پت وایت، مدیرعامل Bitwave گفت: «دوج در ابتدا شروع به مسخره کردن بیتکوین کرد. در روزهای ابتدایی آن، جامعه ای از علاقه مندان برای بالا بردن شهرت دوج کوین، جمع آوری بودجه برای اعزام تیم جامائیکا باب سورتمه به المپیک 2014، یا حمایت مالی از یک راننده نسکار، را ترتیب دادند.»
در اوایل سال ۲۰۲۱، دوج کوین در تابلوی پیام وال استریت بت ردیت – محرک اصلی ماجرای GameStop در ژانویه – که به علاقه مندانش قول داده بودند ارزش آن را به ماه (To The Moon) برسانند شهرت زیادی به دست آورد.
تا ماه مه ۲۰۲۱، دوج در مقایسه با ارزش کمی کمتر از یک پنی در ابتدای سال، به بالاترین سطح ۰.۶۸ دلار رسید. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، پس از اینکه دوج کوین را ارز رمزنگاری شده مورد علاقه خود نامید، تا حد زیادی مسئول این رشد عظیم بود. تا اواسط سال ۲۰۲۱، Dogecoin به طور مداوم در بین پنج ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش کل بازار قرار داشت.
از آن زمان به بعد، ارزش دوج کوین به شدت کاهش یافته است و در مارس ۲۰۲۲ به حدود ۰.۱۱ دلار رسیده است، اگرچه در بین ۲۰ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار باقی مانده است.
Dogecoin چگونه کار می کند؟
مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر، دوج کوین بر روی بلاکچین اختصاصی خود اجرا می شود. دفتر کل دیجیتال Dogecoin به طور مداوم با تمام تراکنش های جدید به روز می شود و شبکه از رمزنگاری برای ایمن نگه داشتن تمام تراکنش ها استفاده می کند.
بلاکچین دوج کوین از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده می کند، جایی که ماینرها از رایانه برای حل معادلات پیچیده ریاضی به منظور پردازش تراکنش ها و ثبت آنها در بلاکچین استفاده می کنند. در ازای حمایت از بلاکچین، ماینرها دوج کوین اضافی کسب می کنند که سپس می توانند آن را نگه دارند یا در بازار بفروشند.
دوج کوین ممکن است برای پرداخت ها و خریدها استفاده شود، اما ذخیره ارزشی چندان موثری ندارد. این عمدتاً به این دلیل است که هیچ سقف نهایی ای برای تعداد دوج کوین هایی که ممکن است توسط استخراج ایجاد شوند وجود ندارد؛ این به این معنا است که ارز دیجیتال دوج کوین از نظر طراحی بسیار تورمی است.
بلاکچین با ایجاد میلیونها دوج کوین جدید هر روز به استخراجکنندگان برای کارشان پاداش میدهد، که باعث میشود در طول زمان افزایش قیمتهای سوداگرانه در دوج کوین بسیار چالش برانگیز باشد.
۶. تتر (USDT)
ارزش بازار (Market cap): 65 میلیارد دلار
برخلاف برخی دیگر از انواع ارزهای دیجیتال، تتر (USDT) یک استیبل کوین است، به این معنی که توسط ارزهای فیات مانند دلار آمریکا و یورو پشتیبانی میشود و به طور فرضی ارزشی برابر با یکی از آنها را حفظ میکند. در تئوری، این بدان معنی است که ارزش تتر قرار است نسبت به سایر ارزهای رمزپایه ثابتتر باشد و سرمایهگذارانی که نسبت به نوسانات شدید سایر سکهها محتاط هستند، از آن حمایت میکنند.
قیمت تتر روی ۱ دلار در هر کوین ثابت شده است. این به این دلیل است که به آن استیبل کوین می گویند. استیبل کوین ها به ارزش یک دارایی خاص گره خورده اند، در مورد تتر، دلار آمریکا. هنگامی که معاملهگران از یک ارز دیجیتال به ارز دیجیتال دیگری منتقل میشوند، تتر اغلب به عنوان یک پاگرد پله عمل میکند.
آنها به جای بازگشت به دلار، از تتر استفاده می کنند. با این حال، برخی از مردم نگران هستند که تتر به طور ایمن توسط دلارهای ذخیره شده پشتیبانی نمی شود، بلکه در عوض از یک شکل کوتاه مدت بدهی بدون تضمین استفاده می کند.
تتر متعلق به iFinex است، شرکت ثبت شده در هنگ کنگ که همچنین مالک صرافی رمزارز BitFinex است.
تتر در جولای ۲۰۱۴ با نام RealCoin راه اندازی شد و در نوامبر 2014 با نام تتر تغییر نام داد. در فوریه 2015 بیزنس خود را آغاز کرد.
تتر که در اصل مبتنی بر بلاکچین بیتکوین بود، اکنون از پروتکل های Omni و Liquid بیتکوین و همچنین بلاکچین های Ethereum، TRON EOS، Algorand، Solana، OMG Network و Bitcoin Cash (SLP) پشتیبانی می کند.
از می ۲۰۲۲، تتر سومین ارز دیجیتال بزرگ پس از بیتکوین (BTC) و اتریوم (ETH) و بزرگترین استیبل کوین با ارزش بازار نزدیک به 83 میلیارد دلار بود.
در آوریل ۲۰۲۲، USDT تتر دو سوم مبادلات خارج از بیتکوین را از نظر ارزش به خود اختصاص داد.
تتر به زبان ساده
تتر متعلق به نسلی از ارزهای دیجیتال است، استیبل کوین ها، که به سرعت در حال رشد هستند؛ که هدفشان ثابت نگه داشتن قیمت ارزهای دیجیتالشان است، معمولاً با گره زدن آن به قیمت یک ارز سنتی مانند دلار آمریکا. (Tether همچنین توکنهای متصل به یورو، یوان چین و طلا را منتشر میکند که هیچ کدام بیش از بخش کوچکی از ارزش بازار توکنهای USDT وابسته به دلار آمریکا را ندارند.)
اتصال به یک ارز سنتی، که اغلب توسط ذخایر وثیقهای که به طور کامل یا بیشتر از ارز تثبیت شده تشکیل شده است، پشتیبانی میشود، به این منظور است که اطمینان حاصل شود که استیبل کوینها در معرض نوسانات قیمتی مشابه ارزهای رمزنگاری سفتهبازتر مانند بیتکوین نیستند.
تتر هر روز خلاصه ای از ذخایر خود را در وب سایت خود به روز می کند. از ۱۲ می ۲۰۲۲، دارایی ۸۱.۳ میلیارد دلار برای تتر گزارش شده بود. در همان تاریخ، تتر گزارش داد که ۸۳.۷۴ درصد از ذخایر خود را به صورت نقد، معادل های نقدی، سپرده های کوتاه مدت و اوراق تجاری، ۴.۶۱ درصد در اوراق قرضه شرکتی، ۵.۲۷ درصد در وام های تضمین شده به واحدهای تجاری غیروابسته و ۶.۳۸ درصد در سایر سرمایه گذاری ها از جمله نگهداری می کند.
ارزش پایدار، استفاده از استیبل کوین ها را به عنوان وسیله مبادله مانند پول معمولی ترویج می کند. همانطور که در بالا ذکر شد، از نظر عملی، استیبل کوینها گمانهزنی در بازارهای ارزهای دیجیتال را آسانتر کردهاند. رشد سریع محبوبیت آنها همچنین نتیجه استفاده از استیبل کوین ها به عنوان وثیقه توسط پروتکل های وام دهی و سرمایه گذاری غیرمتمرکز مالی (DeFi) است.
در ماه مه ۲۰۲۲، قیمت تتر پس از سقوط ارزش یک استیبل کوین متفاوت، TerraUSD (UST)، از یک صادرکننده غیروابسته به Tether یا BitFinex، برای مدت کوتاهی به ۰.۹۶ دلار کاهش یافت.
قیمت توکنهای تتر به سرعت به بیش از 0.99 دلار بازگشت و تتر گفت که به درخواستهای بازخریدی که در 12 می به 2 میلیارد ارز دیجیتال با نسبت 1 به 1 به ایالات متحده رسیده بود، ادامه میدهد.
۷. بایننس کوین (BNB)
ارزش بازار (Market cap): 39.4 میلیارد دلار
بایننس کوین (BNB) شکلی از ارز دیجیتال است که میتوانید از آن برای تجارت و پرداخت هزینه در بایننس، یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال در جهان استفاده کنید. از سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، صرافی بایننس با حجم ۷.۶ میلیارد دلار بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در جهان است. بایننس کوین از زمان عرضهاش در سال 2017، صرفاً معاملات را در پلتفرم صرافی بایننس تسهیل کرده است.
اکنون می توان از آن برای تجارت، پردازش پرداخت، خرید کالا و خدمات و یا حتی رزرو مقدمات سفر استفاده کرد. همچنین میتوان آن را با سایر اشکال ارز دیجیتال مانند اتریوم یا بیتکوین معامله کرد یا مبادله کرد.
قیمت BNB در سال ۲۰۱۷ فقط ۰.۱۰ دلار بود. تا اوایل ژوئیه ۲۰۲۲، قیمت آن به حدود ۲۱۵ دلار افزایش یافته بود که افزایشی در حدود ۲۱۴۹۰۰٪ درصد بود.
ارز دیجیتال بایننس کوین در ابتدا بر روی بلاکچین اتریوم با استاندارد ERC 20 اجرا می شد اما از آن زمان به کوین اصلی زنجیره بایننس تبدیل شده است. بایننس کوین در طی یک عرضه اولیه ارز دیجیتال (ICO) در جولای ۲۰۱۷ راه اندازی شد و حداکثر ۲۰۰ میلیون توکن BNB را دارا بود. 10 درصد یا 20 میلیون توکن BNB به سرمایه گذاران پروژه، 40 درصد یا 80 میلیون توکن را به تیم موسس و 50 درصد یا 100 میلیون را به شرکت کنندگان مختلف از طریق فرآیند ICO ارائه شد.
تقریباً نیمی از سرمایه جمعآوریشده در طول فرآیند ICO برای برندسازی و بازاریابی بایننس در نظر گرفته شد، در حالی که حدود یک سوم برای ساخت پلتفرم بایننس و انجام ارتقاهای لازم در اکوسیستم بایننس استفاده شد.
همانطور که گفته شد بایننس کوین در ابتدا مبتنی بر شبکه اتریوم بود اما اکنون ارز اصلی بلاکچین بایننس است.
۸. کاردانو (ADA)
ارزش بازار (Market cap): 15.4 میلیارد دلار
ارز دیجیتال کاردانو (ADA) به دلیل استقبال اولیه از اعتبار سنجی اثبات سهام قابل توجه است. این روش با حذف جنبه رقابتی و حل مشکل تأیید تراکنش در پلتفرم هایی مانند بیتکوین، زمان تراکنش را تسریع می کند و مصرف انرژی و اثرات زیست محیطی را کاهش می دهد. کاردانو همچنین مانند اتریوم برای فعال کردن قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز کار میکند که ارز دیجیتال آن یعنی ADA، قدرت پردازش آن را بر عهده دارد.
توکن ADA کاردانو در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال بزرگ رشد نسبتاً کمی داشته است. در سال ۲۰۱۷، قیمت آن ۰.۰۲ دلار بود. از اول جولای ۲۰۲۲، قیمت آن ۰.۴۴ دلار بود. این افزایش ۲۱۰۰ درصدی است.
Cardano پلتفرم ارز دیجیتال پشت نام این ارز دیجیتال است. کاردانو که توسط یکی از بنیانگذاران اتریوم ایجاد شده است، از قراردادهای هوشمند نیز استفاده می کند و مدیریت هویت را امکان پذیر می کند.
به عبارتی دیگر کاردانو یک بلاکچین غیرمتمرکز اثبات سهام (PoS) است که برای جایگزینی کارآمدتر برای شبکههای اثبات کار (PoW) طراحی شده است. مقیاس پذیری، قابلیت همکاری، پایداری، هزینههای رو به رشد و استفاده از انرژی کم تراکنش اصول اساسی توسعه کاردانو هستند.
توکن بومی کاردانو یعنی Ada در مکانیسم اجماع PoS بلاکچین استفاده می شود. Ada به عنوان پاداش برای کار انجام شده برای بلاکچین توسط کاربران شرکت کننده در یک استخر سهام داده می شود.
چارلز هاسکینسون، یکی از بنیانگذاران اتریوم، توسعه کاردانو را در سال ۲۰۱۵ آغاز کرد و این پلتفرم را در سال ۲۰۱۷ راه اندازی کرد.هاسکینسون به دلیل اختلاف با یکی از بنیانگذاران اتریوم یعنی ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۴ در مورد اینکه آیا پروژه اتریوم باید تجاری باشد یا خیر، با تیم اتریوم اختلاف پیدا کرد و از آنها جدا شد.
هاسکینسون کاردانو را به عنوان یک بلاکچین مقیاس پذیرتر، قابل همکاری تر و پایدارتر راه اندازی کرد و قصد داشت که پلتفرم بیتکوین و اتریوم را بهبود بخشد.
همچنین کاردانو خود را به عنوان جایگزینی برای اتریوم معرفی کرده است. هر دو پلتفرم برای کاربردهای مشابه، مانند قراردادهای هوشمند، استفاده میشوند و هدفشان ساختن یک سیستم متصل و غیرمتمرکز است.
کاردانو خود را نسخه بهروز شده اتریوم میداند و در مقایسه با اعتبارنامههای «نسل دوم» اتریوم، خود را پلتفرمی «نسل سومی» معرفی کرده است. همچنین پلتفرم بلاکچین کاردانو قصد ارائه خدمات بانکی به افراد غیربانکی جهان را دارد.
لازم به ذکر است که کاردانو یک پلتفرم هوشمند بلاکچین است و هدف آن بهبود عملکردی است که اتریوم در ابتدا فاقد آن بود. کاردانو برای پردازش تراکنش ها با استفاده از یک ارز دیجیتال اختصاصی به نام ADA طراحی شده است.
پلتفرم کاردانو میتواند انواع تراکنشها را مدیریت کند، اما هدف نهایی آن تبدیل شدن به «اینترنت بلاکچین» است و اکوسیستمی ایجاد میکند که امکان تعویض یکپارچه بین بلاکچینهای مختلف را فراهم میکند.
Henrik Gebbing، یکی از شرکتکنندگان در پروژه کاردانو، گفته است: «توسعه مداوم کاردانو که توسط حامیان آن «قاتل اتریوم» نامیده میشود، از طریق بنیاد کاردانو و مؤسسه تحقیقاتی IOHK که در [منابع و توسعه] و بررسی همتایان از طریق یک مدل توسعه رسمی مشارکت دارند، پشتیبانی میشود.»
یکی از انتقادات مشهور به بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال محبوب این است که شبکه های بلاکچین، بر اساس مکانیسم های اجماع اثبات کار، مقادیر زیادی انرژی را هدر می دهند. کاردانو از مکانیزم اجماع اثبات سهام استفاده می کند و بلاکچین پایدارتر و مقیاس پذیرتر را ارائه می دهد.
ADA ارز دیجیتال پلتفرم کاردانو است. کوین کاردانو به افتخار آدا لاولیس، ریاضیدان قرن نوزدهمی که به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتر شناخته می شود، نامگذاری شده است.
مردم از ارز دیجیتال ADA برای پرداخت هزینه تراکنش استفاده می کنند. همچنین ارز دیجیتال ADA به عنوان پاداش برای اجرای سیستم اثبات سهام به استخراج کنندگان آن داده می شود.
۹. سولانا (SOL)
ارزش بازار (Market cap): 12.2 میلیارد دلار
ارز دیجیتال سولانا که برای کمک به استفاده از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، برنامههای غیرمتمرکز (DApps) و قراردادهای هوشمند توسعه یافته است، از مکانیزمهای ترکیبی منحصربهفرد اثبات سهام (PoS) و اثبات تاریخ (PoH) برای پردازش سریع و ایمن تراکنشها استفاده میکند. SOL، ارز دیجیتال بومی پروژه سولانا، این پلتفرم را تقویت می کند.
سولانا هنگامی که در سال ۲۰۲۰ راه اندازی شد، قیمتی در حدود ۰.۷۷ دلار داشت. تا اوایل ژوئیه ۲۰۲۲، قیمت آن حدود ۴۰.۵۸ دلار بود که بیش از ۵۱۰۰ درصد افزایش داشت.
سولانا یک ارز دیجیتال نوین محسوب میشود و سرعت خود را در تکمیل تراکنش ها و استحکام کلی پلتفرم «مقیاس وب» نشان می دهد. سقف انتشار این ارز که SOL نام دارد ۴۸۰ میلیون ارز دیجیتال است.
به عبارتی دیگر Solana یک پروژه متن باز بسیار کاربردی است که یک بلاکچین لایه ۱ جدید، بدون مجوز و با سرعت بالا را پیاده سازی می کند.
سولانا که در سال ۲۰۱۷ توسط آناتولی یاکوونکو، یکی از مدیران سابق کوالکام ایجاد شد، هدف آن افزایش توان عملیاتی فراتر از آنچه معمولاً توسط بلاکچینهای محبوب به دست میآید و در عین حال هزینهها را پایین نگه میدارد.
سولانا یک مدل اجماع ترکیبی نوآورانه را پیادهسازی میکند که یک الگوریتم منحصربهفرد اثبات تاریخ (PoH) را با موتور هماهنگسازی سریع، که نسخهای از اثبات سهام (PoS) است، ترکیب میکند. به همین دلیل، شبکه سولانا از نظر تئوری می تواند بیش از ۷۱۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) را بدون نیاز به هیچ راه حل مقیاسی پردازش کند.
معماری بلاکچین نسل سوم سولانا برای تسهیل قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامه های غیرمتمرکز (DApp) طراحی شده است. این پروژه از مجموعهای از پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) و همچنین بازارهای توکن غیرقابل تعویض (NFT) پشتیبانی میکند.
بلاکچین سولانا در طول رونق یافتن عرضه اولیه کوین ها (ICO) در سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد. شبکه آزمایشی داخلی پروژه در سال ۲۰۱۸ منتشر شد و به دنبال آن چندین فاز شبکه آزمایشی منجر به راهاندازی رسمی شبکه اصلی در سال 2020 شد.
ارز دیجیتال سولانا SOL است. این توکن بومی و کاربردی سولانا است که وسیله ای برای انتقال ارزش و همچنین امنیت بلاکچین از طریق استیکینگ (staking) فراهم می کند. SOL در مارس 2020 راه اندازی شد و تا کنون تلاش کرده است تا با سرمایه کل بازار به یکی از 10 ارز دیجیتال برتر وارد شده به فضا تبدیل شود.
طرح عملیات توکن SOL مشابه آنچه در بلاکچین اتریوم استفاده می شود است. حتی اگر آنها به طور مشابه عمل می کنند، دارندگان ارز دیجیتال سولانا این توکن را به منظور اعتبارسنجی تراکنش ها از طریق مکانیسم اجماع PoS به اشتراک می گذارند.
علاوه بر این، ارز دیجیتال سولانا برای دریافت جوایز و پرداخت هزینه تراکنش استفاده میشود؛ همچنین پلتفرم سولانا کاربران را قادر میسازد تا در حاکمیت ارز دیجیتال شرکت کنند.
۱۰. پولکادات (DOT)
ارزش بازار (Market cap): 6.5 میلیارد دلار
پولکادات که در می ۲۰۲۰ راه اندازی شد، یک ارز دیجیتال است که فناوری بلاکچین را از بسیاری از ارزهای دیجیتال مختلف به هم متصل می کند. یکی از بنیانگذاران اتریوم، عضو تیم مخترعان پولکادات است و برخی از ناظران ارزهای دیجیتال معتقدند پولکادات به دنبال خلع اتریوم است.
پولکادات پروتکلی است که زنجیرههای بلوکی را به هم متصل میکند – به این امکان میدهد که ارزش و دادهها از طریق شبکههای ناسازگار قبلی (مثلاً شبکههای بیتکوین و اتریوم) ارسال شوند. همچنین پولکادات به گونه ای طراحی شده است که سریع و مقیاس پذیر باشد. نشانه DOT برای سهامداری و حاکمیت استفاده می شود. که میتوان آن را صرافی ها خرید و فروش کرد.
پروتکل پولکادات به گونه ای طراحی شده است که به بلاکچین های نامرتبط اجازه می دهد تا به طور ایمن با یکدیگر تعامل داشته باشند، به طوری که ارزش یا داده ها بتوانند بدون هیچ واسطه ای بین بلاکچین های اتریوم و بیت کوین جریان داشته باشند. همچنین از طریق استفاده از بسیاری از بلاکچینهای موازی (پاراچینها) سریع و مقیاسپذیر طراحی شده است که بخش عمدهای از تقاضای پردازش را از بلاکچین اصلی حذف میکند.
توکن (DOT) دو عملکرد اصلی را در شبکه پولکادات انجام می دهد: یک توکن حاکمیتی است که به دارندگان اجازه می دهد در مورد آینده پروتکل نظر داشته باشند، و همچنین برای شرط بندی استفاده می شود، که روشی است که شبکه Polkadot تراکنش ها را تأیید می کند و DOT جدید صادر می کند.
پولکادات چگونه کار می کند؟
دلیل اینکه پولکادات میتواند تمام این اطلاعات را پردازش کند این است که پاراچینهای زیادی کارهای سنگین را برای زنجیره رله اصلی انجام میدهند. در نتیجه، شبکه Polkadot می تواند بیش از ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند، در حالی که این رقم برای بیتکوین ۷ و برای اتریوم ۳۰ تراکنش است. همانطور که شبکه رشد میکند و پاراچینهای بیشتری اضافه میشود، پولکادات باید سریعتر پردازش کند، و چنین به نظر میرسد که بتواند به سرعتی معادل یک میلیون تراکنش در ثانیه برسد.
یا همانطور که کارشناسان زیرساخت در Bison Trails آن را توصیف می کنند:
«زنجیره رله مسئول دستیابی به اجماع و تحویل تراکنش در بین پاراچین ها است. بلاکچین های کاربردی خاص در شبکه پولکادات هستند. هر پاراچین به خودی خود یک بلاکچین کامل با منطق و ویژگی های خاص خود محسوب میشود که این در مقیاس خود باور نکردنی است!»
۱۱. شیبا اینو (SHIB)
ارزش بازار (Market cap): 5.7 میلیارد دلار
شیبا اینو (SHIBUSD) یک آلت کوین مبتنی بر اتریوم است که شیبا اینو – یک نژاد ژاپنی از سگ شکاری – را به عنوان نماد خود نشان می دهد. شیبا به طور گسترده ای به عنوان جایگزینی برای دوج کوین در نظر گرفته می شود. در واقع، طرفداران شیبا اینو از آن به عنوان قاتل دوج کوین یاد می کنند.
شیبا و دوج کوین ارزهای دیجیتال میم هستند، که بیشتر به عنوان یک طنز یا جوک درون گفتمانی عرضه شده اند تا به عنوان یک محصول دیجیتال که در واقع مقداری کاربرد دارد!
در حالی که دوج در دسامبر ۲۰۱۳ راه اندازی شد، شیبا در آگوست ۲۰۲۰ توسط یک فرد یا گروه ناشناس به نام Ryoshi ایجاد شد.
اصول راهنمای اکوسیستم شیبا در وایت پیپر آن که در وب سایت ShibaToken.com موجود است، بیان شده است.
بر اساس این مقاله، شیبا به عنوان پاسخی به یک سوال ساده توسعه داده شده است: اگر یک پروژه ارز دیجیتال ۱۰۰٪ توسط جامعه آن اداره شود چه اتفاقی می افتد؟
بنیانگذار شیبا، ریوشی، ایدهی شیبا را به آزمایش «ساخت جامعه خود به خودی غیرمتمرکز» نسبت می دهد. به گفته ریوشی، قدرت تمرکززدایی جمعی میتواند چیزی قویتر از آن چیزی که یک تیم متمرکز میتوانست ایجاد کند، بسازد.
از آنجایی که Shiba Inu یک توکن ERC-20 مبتنی بر اتریوم است، به جای بلاکچین خود، روی بلاکچین اتریوم ایجاد شده و توسط آن میزبانی می شود. ریوشی در مقاله بیان میکند که ساخت اکوسیستم Shiba Inu را بر روی اتریوم انتخاب کرده است، زیرا قبلاً به نحوی امن و خوب تثبیت شده بود و به پروژه شیبا اجازه می داد که غیرمتمرکز بماند.
۱۲. فانتوم (FTM)
ارزش بازار (Market cap): 1 میلیارد دلار
فانتوم یک پلتفرم قرارداد هوشمند غیرمتمرکز، بدون مجوز و منبع باز برای برنامههای غیرمتمرکز (dApps) و ارزهای دیجیتال است؛ یک شبکه بلاکچین که برای ارائه جایگزینی نسبت به اتریوم ساخته شده است. شبکه اصلی بلاکچین فانتوم در دسامبر 2019 راه اندازی شد و معماری شبکه آن قصد دارد با ارائه تعادلی پایدار از مقیاس پذیری، امنیت و تمرکززدایی، راه حل مناسبی برای Trilemma Blockchain ارائه دهد.
مانند سایر جایگزینهای اتریوم، فانتوم قصد دارد مقیاسپذیری بیشتر و هزینههای کمتری نسبت به پلتفرم قراردادهای هوشمند ارائه دهد. یک عنصر منحصر به فرد پلتفرم فانتوم این است که کاربران می توانند به جای تکیه بر لایه اصلی اجماع فانتوم، شبکه های مستقل خود را ایجاد و مستقر کنند.
هر اپلیکیشن ساخته شده بر روی فانتوم، بر روی بلاکچین منحصر به فرد خود عمل می کند. در حین کار بر روی بلاکچین خود، هر dApp فانتوم از امنیت، سرعت و نهایی بودن بلاکچین اصلی فانتوم نیز برخوردار است.
علاوه بر این، بلاکچینهای مستقل ساختاری مدولار (modular) دارند که به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا آنها را در مورد کاربرد پروژه خاص خود پیکربندی کنند.
شبکه فانتوم به بهترین وجه ممکن به عنوان یک شبکه والد متشکل از شبکههای کوچکتر که میزبان dAppهایی با هر شکل و اندازه است، تصور میشود. زیرساختهای فانتوم از طریق مکانیسم اجماع اثبات سهام (PoS) با قابلیت تحمل خطای بیزانسی ناهمزمان (aBFT)، که کارایی عملیاتی کل شبکه را حفظ میکند، به هم متصل شده است. ساختار شبکه aBFT برای حفظ امنیت شبکه و در عین حال به حداکثر رساندن سرعت طراحی شده است.
۱۳. اوالانچ (AVAX)
ارزش بازار (Market cap): 6.5 میلیارد دلار
آوالانچ یک پلتفرم ارز دیجیتال و بلاکچین است که در واقع به عنوان رقیب اتریوم شناخته میشود. AVAX توکن بومی بلاکچین اوالانچ است که مانند اتریوم از قراردادهای هوشمند برای پشتیبانی از انواع پروژه های بلاکچین استفاده می کند.
بلاکچین اوالانچ میتواند پایان تراکنش را به شکلی فوق فوری ارائه دهد. AVAX برای پرداخت هزینه های پردازش تراکنش و ایمن سازی شبکه اوالانچ استفاده می شود و به عنوان یک واحد اساسی در بین بلاکچین ها در شبکه اوالانچ عمل می کند.
طبق گزارش ها، بلاکچین اوالانچ می تواند ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش کند.
هدف Avalanche که در سال 2020 راه اندازی شد، پردازشهای سریع، همه کاره، امن، مقرون به صرفه و در دسترس است.
اوالانچ یک پروژه منبع باز است، به این معنی که هر کسی می تواند کد پلتفرم را مشاهده کرده و در آن مشارکت کند.
پلتفرم قراردادهای هوشمند اوالانچ هم از برنامه های غیرمتمرکز (dapps) و هم از بلاکچین های مستقل پشتیبانی می کند. در اینجا برخی از ویژگیها وجود دارد که بلاکچین اوالانچ را منحصر به فرد می کند:
نرخ ایجاد کوین: حداکثر عرضه AVAX به ۷۲۰ میلیون توکن محدود شده است، اما کاربران AVAX بر سرعت ضرب کوین های جدید نظارت دارند. دارندگان AVAX می توانند با رای دادن به تنظیم مقدار AVAX که به عنوان پاداش برای افزودن یک بلاک جدید به بلاکچین اوالانچ پرداخت می شود، نرخ ایجاد کوین جدید را کنترل کنند.
ساختار کارمزد تراکنش: هزینه های پردازش تراکنش بسته به نوع تراکنش و ازدحام شبکه اوالانچ متفاوت است. همه هزینهها سوزانده میشوند (Burn) – از گردش خارج میشوند – تا AVAX به مرور زمان کمیابتر و ارزشمندتر شود. کاربران اوالانچ به تصمیم گیری در مورد کارمزد تراکنش اوالانچ رای می دهند و کارمزدهای AVAX را در معرض تغییر قرار می دهند.
مکانیسم اجماع: تراکنشهای زنجیره بلاکی اوالانچ با استفاده از روشی منحصربهفرد تأیید میشوند که به بسیاری از زیرمجموعههای تصادفی و کوچک از شرکتکنندگان شبکه نیاز دارد تا تراکنشها را قبل از نهایی شدن تراکنشها تأیید کنند.
مشوقهای مشارکت: زمان پاسخدهی سریع میتواند میزان پاداشهای AVAX را که یک شرکتکننده شبکه میتواند برای پردازش تراکنشهای AVAX کسب کند، افزایش دهد.
اوالانچ به طور کلی توسط مکانیسم اثبات سهام (PoS) اداره می شود. دارندگان AVAX موظفند در ازای حق اعتبارسنجی تراکنشهای AVAX آن را به اشتراک بگذارند؛ یعنی موافقت کنند که معامله یا فروش نکنند.
دارندگان AVAX با بیشترین سهام که فعالانه به عنوان اعتبار سنجی شرکت می کنند، به احتمال زیاد به عنوان اعتبارسنجهای ویژه برای بلاک های جدید اوالانچ انتخاب می شوند. نگه داشتن توکن های AVAX نیز برای رای دادن به پیشنهادات حاکمیتی اوالانچ الزامی است.
۱۴. سندباکس (SAND)
ارزش بازار (Market cap): 1.6 میلیارد دلار
Sandbox پلتفرمی است که بر روی بلاکچین اتریوم اجرا می شود و دنیای بازی های مجازی غیرمتمرکز را اداره می کند.
به عبارتی، سند باکس Sandbox یک بازی است که در آن بازیکنان می توانند زمین دیجیتالی به نام LAND را خریداری کنند و تجربیاتی را در آنها ایجاد کنند و آنها را با سایر کاربران به اشتراک بگذارند. به این ترتیب، The Sandbox یکی از مدلهای متاورس مبتنی بر بلاکچین در همان مسیر Decentraland است.
سندباکس دارای دو توکن بومی دیگر است که بر عملیات در متاورس خود نظارت می کنند:
– ارزهای دیجیتال SAND برای تسهیل تراکنشهای مختلف که بخشی از گیمپلی آن هستند، از جمله خرید LAND، تعامل با محتوای تولید شده توسط کاربر، و قرار دادن آن برای مشارکت در اداره سازمان غیرمتمرکز مستقل (DAO) استفاده میشود.
–توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) که نشاندهنده آیتمهای درون بازی مانند تجهیزات آواتارها و آثاری هستند که برای پر کردن LAND استفاده میشوند. آنها را می توان در بازار The Sandbox معامله کرد.
اولین نسخه The Sandbox به عنوان یک بازی موبایل در اوایل سال ۲۰۱۲ با همکاری Pixowl (به رهبری سباستین بورگت و آرتور مادرید) و سازنده بازی onimatrix منتشر شد.
در سال ۲۰۱۸، توسعهدهنده بازی Animoca Pixowl را خریداری کرد و این شرکت اعلام کرد که قصد دارد با استفاده از فناوری بلاکچین، از محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) و اقتصاد سمبلیک، دنیایی به سبک سندباکس سه بعدی ایجاد کند.
تیم Sandbox یک عرضه اولیه ارز دیجیتال (ICO) در آگوست ۲۰۲۰ برگزار کرد و معادل ۳ میلیون دلار برای تامین مالی عملیات آینده خود جمع آوری کرد.
سندباکس چگونه کار می کند؟
نرم افزار سندباکس از بلاکچین اتریوم برای ردیابی مالکیت دارایی های دیجیتال LAND و NFT در برنامه خود استفاده می کند. کاربران بیشتر با اکوسیستم آن با استفاده از کیف پولهای اتریوم که توکنهای SAND آنها را نگه میدارند، درگیر میشوند.
همچنین توسعه دهندگان می توانند با طراحی انیمیشن و تعاملات تجربه شده در املاک مجازی خود با استفاده از چندین ابزار، در پلتفرم Sandbox نوآوری کنند:
-ویرایشگر Voxel: کاربران میتوانند وکسلها، کوچکترین واحد طراحی سهبعدی، برای طراحی و جان بخشیدن به خلاقیتهایی مانند گیاهان، جانوران، و تجهیزات مبتنی بر آواتار (مانند لباس یا سلاح) ایجاد کنند.
-Game Maker: ابزارهایی که به کاربران اجازه میدهد تا بازیهای سهبعدی را با استفاده از داراییهایی که در بازار ایجاد کرده یا خریداری کردهاند، در سرزمین خود بسازند.
کاربران میتوانند آثار خود را در بازار Sandbox آپلود کنند، سپس می توانند این دارایی ها را با استفاده از پلتفرم سندباکس خرید و فروش کنند.
۱۵. ترون (TRX)
ارزش بازار (Market cap): 6.2 میلیارد دلار
ترون یک پلتفرم دیجیتال غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین خاص خود به نام Tronix یا TRX است. ترون که در سال 2017 توسط یک سازمان غیرانتفاعی سنگاپوری تأسیس شد، هدف میزبانی یک سیستم سرگرمی جهانی برای به اشتراکگذاری مقرون به صرفه محتوای دیجیتال را با خود به همراه داشته است.
ترون که در ابتدا عمدتاً در آسیا به بازار عرضه شد، اکنون ارز دیجیتالی جهانی شده است. این پلتفرم تا اوت ۲۰۲۱ بیش از ۵۰ میلیون حساب داشت.
ترون توسط جاستین سان، مدیر عامل کنونی آن، تأسیس شد؛ پلتفرم ترون دفاتری در سنگاپور و سانفرانسیسکو دارد. سان که در سال ۱۹۹۰ متولد شد، مدیر عامل BitTorrent، برنامه اشتراک فایل، نیز هست.
ترون از ویژگی های بلاکچین و فناوری شبکه همتا به همتا (P2P) استفاده می کند تا واسطه را حذف کند و به سازندگان محتوا اجازه دهد کارهای خود را مستقیماً به مصرف کنندگان بفروشند. توسعه دهندگان اپلیکیشن از زبان برنامه نویسی Solidity برای ایجاد برنامه هایی استفاده می کنند که بر روی پلتفرم Tron میزبانی می شوند.
ارز مورد استفاده در شبکه ترون Tronix یا TRX است. کاربران شبکه از TRX برای پرداخت مستقیم به سازندگان محتوا برای دسترسی به برنامه های خود استفاده می کنند. سازندگان محتوا کارمزد تراکنش به Tron نمی پردازند. (تراکنش های TRX نیز در پلتفرم رایگان هستند.)
کاربران می توانند ارزهای دیجیتال ترون خود را در یک کیف پول های دسکتاپی، موبایلی یا سخت افزاری ذخیره کنند.
در پایان امیدواریم که از خواندن این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید و اکنون درک اولیه و دقیقتری نسبت به ارزهای دیجیتال و معروفترین آنها در دنیا داشته باشید.